Tovad fäll till stolsdyna

För några dagar sedan besökte jag Pavalds gård i Lärbro.tovad fäll stolsdyna web
Det brukar bli minst ett besök per sommar. För det goda brödets skull. Allt är bakat på gården och väljer du en Pavaldsmacka får du även smaka på gårdens ekologiska lammkött. Mums!
Men det som värmde mitt hjärta var stolsdynan. En tovad fäll – eller kanske det räckte med en halv. Hur som, ser ut som ett exklusivt lammskinn men är en undergrodd fäll som tovats till en dyna.
När lammen inte klipps mer än en gång per år händer det att den nya ullen växer fram och då börjar den gamla ullen att filta ihop sig lite. Ullen har blivit undergrodd och är inte särskilt bra längre utan brukar kastas. Dessa fällar är lätta att tova ihop till ett ”skinn”. Ibland lägger man på lite kardad ull på baksidan och den kan gärna bilda ett mönster.  Att tova ett ”lammskinn” kräver lite styrka och kraft men är betydligt lättare än att bereda ett lammskinn. Dessutom lever ju lammet fortfarande och du kan glömma fällen ute i regnet utan att den blir förstörd. Bara det är värt mycket tycker jag.

Annonser

Om Birgitta Nygren

I november 2011 startade jag KreaTov-bloggen, den 6 januari 2014 skrev jag mitt 148:de och sista inlägg på bloggen. Nu kan du följa mig på http://birgittanygren.blogspot.se/ Välkommen!
Det här inlägget postades i Tovat för inredning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s