Lomakkas tovning.

Barbros mattor 2 webNu är det tjugo år sedan jag bad Barbro Lomakka börja tova. Något hon inte gjort tidigare. Hon fick ett uppdrag för Gotlands läns Hemslöjdsförening, att tova mattor framför allt av gutefårets ull. Under projekttiden som varade i sex månader gjorde Barbro sex mattor. Alla unika med motiv inspirerade från bildstenarna som idag finns på Gotlands fornsal.

Efter det har våra vägar korsats med jämna mellanrum. Barbro har för hemslöjden formgivit möbeltyg för vävning, kroppsnära livstycken av skäckiga guteskinn och mattor med inspiration från ryatekniken.

Och sedan har hon gått sin egen väg och utvecklat nya produkter. Filtryan är en. Här väver hon in den tovade filten, både till mattor och ljudabsorbenter. Något som var så nytt och unikt att hon fick rätt när den i fjol plagierades. Bilden, som visar mattan Fond, är hämtad ur boken Från Gutabygd 2005. Gotlands hembygdsförbunds årsskrift tillägnad Hemslöjden som då firade 80 års jubileum. Här skrev Jan Brunius artikeln
Filtat – om Barbro Lomakkas väg från mönsterrikedom till yttersta enkelhet.
Alldeles nyss tilldelades Barbro Lomakka Norrbottens landstings kulturstipendium.

Och till sommaren hoppas vi på att hon får inspirera dig till stordåd på vårt sommarsymposium Kreatov 2014 – Chic and high fashion.

Annonser

Om Birgitta Nygren

I november 2011 startade jag KreaTov-bloggen, den 6 januari 2014 skrev jag mitt 148:de och sista inlägg på bloggen. Nu kan du följa mig på http://birgittanygren.blogspot.se/ Välkommen!
Det här inlägget postades i Inspiration och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s